Ikke gjør disse feilene
Sommerferien står for tur og for mange familier betyr det biltur, men ikke gjør denne livsfarlige feilen når du sikrer det mest dyrebare du har.
Undersøkelser av ulykker viser at riktig sikring av barnet ditt i bil er avgjørende ved en eventuell ulykke. En av de vanligste tabbene hos både voksne og barn er at vi ikke fester beltet riktig. En liten feil, som å legge hoftebeltet over en genser eller fleecejakke, kan endre beltets plassering og få alvorlige konsekvenser. Lær deg hvordan du sikrer både barnet ditt og deg selv riktig.
En liten feil, som å ha hoftebeltet over en genser kan gjøre skade i en kollisjon:
I en årrekke har Trond Boye Hansen arbeidet med trafikkulykker som ambulansesjåfør og ulykkesgransker, nå som assisterende havariinspektør hos Statens Havarikommisjon. Hans erfaring tilsier at det ofte er snakk om små marginer om og hvor skadet man blir i ulykken.
- Beltet kan ved første øyekast se ut til å ligge riktig på hoften, men sjekk nøye at det ligger langt nok ned. Det er snakk om små justeringer fra beltet ligger riktig til det kommer feil og kan skade, sier Trond Boye Hansen, assisterende havariinspektør hos Statens Havarikommisjon.
Riktig beltebruk er også viktig i bilstoler med interne belter
Det er ofte hos de større barna som sitter i beltestol eller på bilpute, at man ser beltet blir liggende på magen i stedet for på hoften. Men for de mindre barna som sitter med de interne beltene i bilstolen er riktig beltebruk også viktig. Det er viktig å sørge for at de ikke har på for mye klær, beltet skal komme så tett inntil kroppen som mulig. Husk å stramme beltet godt, det skal kun være plass til to fingre mellom beltet og barnet.
Slik sikrer du barnet ditt riktig
Beltet skal være plassert slik at det ligger på kroppens sterkeste deler. For at bilbeltet skal beskytte best mulig, er det viktig at du passer på at:
- beltet er stramt og ligger så tett inntil kroppen som mulig.
- skulderbeltet ligger godt inn på skulder. Det er mer riktig at beltet ligger nær halsen enn langt ut på skulderen.
- hoftebeltet ligger på hoftene, og det er mer riktig at det ligger ned mot lår enn opp mot magen.
- Sørg for at beltet ikke er vridd.
Andre ting du også må huske på:
- Bruk barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.
- Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, til minst 4 år.
- Følg bruksanvisningen og sørg for at bilstolen er riktig montert.
- Skal forsetet benyttes skal airbagen slås av for barn som sitter bakovervendt. For barn som sitter framovervendt, er det sterkt anbefalt å ha den avslått frem til barnet er 140 cm. Eneste unntak er hvis bilprodusenten sier noe annet.
I våre studier og undersøkelser har vi faktisk ikke sett kritisk skadde barn som er riktig sikret. Det gjelder også i ulykker med mye energi.
Feil bruk av skulderbeltet kan få fatale konsekvenser
Andre feil som ofte oppstår, er at skulderbeltet ikke blir plassert riktig. Noen voksne og barn kan synes skulderbeltet er ubehagelig å ha på, og plasserer det under armen eller bak ryggen. Andre ganger kan beltet gli ned fra skulderen og på overarmen.
- Når skulderbeltet ikke ligger på skulderen, en av kroppens sterkeste deler, vil overkroppen kastes lengre framover i en kollisjon og det kan gi skader på de myke delene av kroppen der beltet er plassert, sier Boye Hansen.
Dette er også et problem hos de minste barna som sitter med bilstolens interne belter, men da skjer det ofte i sammenheng med løse belter eller at barnet har kommet seg ut av beltet.
- Hvis du har et barn som tar av seg beltene på kjøretur kan en beltesamler være til hjelp. I tillegg er det viktig å stoppe så fort det lar seg gjøre, og få plassert beltet riktig. Snakk med barnet og forklar at alle i bilen må ha på beltet, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Silje Kristine Hansen.
Følg med underveis og snakk med barna
Selv om bilbeltet blir plassert riktig i starten av kjøreturen, er det viktig å følge med underveis. Dette gjelder særlig for barn som sitter i beltestol eller på bilpute. Det er lett at barnet ikke tenker seg om og plasserer beltet feil i løpet av turen eller endrer sittestilling slik at beltet får en uheldig posisjon. I tillegg er det lurt å snakke med barnet om hvordan beltet skal være plassert. Dette er viktig kunnskap som er nyttig å ha resten av livet.
Små barn i beltestol eller på bilpute
Årlig gjennomfører Trygg Trafikk med støtte fra If forsikring, tellinger av hvordan barn sikres i bil. Da registreres det hvilken type sikringsutstyr barna sikres i. Resultatene fra tellingene i 2019 viser at 1 % av barn i alderen 1-3 år sitter på pute.
- Selv om tallet ikke er alarmerende høyt, er det snakk om små barn med stort hode og skjør nakke som helt klart bør sitte bakovervendt. I tillegg er det stor fare for at beltet blir liggende feil, spesielt underveis på turen, fordi barnet er for lite til å sitte på pute, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Mange tenker at så lenge barnet har riktig høyde eller vekt i forhold til utstyret de har, så kan beltestol eller bilpute brukes. Men for å kunne sitte riktig i beltestol og bilpute kreves det ikke bare at barnet er stort nok i kroppen, men også i hodet.
- Vi har blitt kontaktet av foreldre som har opplevd at barnet ikke klarer å sitte riktig i beltestolen og at beltet kommer feil, og da er eneste utvei å gå tilbake til bakovervendt bilstol. Det er ingen automatikk at et barn som er innenfor beltestolens vekt- eller høydegrense vil kunne sitte godt og trygt under hele kjøreturen. Heldigvis kan barn sitte lenge bakovervendt da det i dag finnes et stort utvalg av bilstoler som kan brukes lenge, både basert på barnets vekt, og høyde, sier Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.
Barn foran airbag
Barn kan sitte i forsetet, men du må huske på at airbagen slås av. Tidligere frarådet vi bruken av forsetet for barn fordi sikkerheten var mye dårligere, men slik er det ikke lengre. Airbagen er et godt supplement til bilbelte for oss voksne, men for barn kan airbagen treffe feil og føre til skade.
Det er både ulovlig og potensielt livsfarlig å ha en bakovervendt bilstol foran en aktiv airbag. Men slår du den av kan forsetet benyttes, gitt at du har god sikt og bilstolen kan monteres slik det står i bruksanvisningen. En del foreldre opplever at barnet får bedre plass når bilstolen står i forsetet, og at barnet dermed kan sitte lengre bakovervendt.
Når det kommer til barn som sitter forovervendt, for eksempel i en beltestol, er det sterkt anbefalt å slå av airbagen fram til barnet er minst 140 cm høyt. Eneste unntaket er hvis bilprodusenten sier noe annet. Noen bilprodusenter har testet sine airbager for bruk av barn og tillater aktiv airbag når barnet sitter forovervendt. Men før du lar airbagen stå på, sjekk hva som gjelder for akkurat din bil.